utorok 8. novembra 2011

Jak hrát turnaj Sit and Go

Začínáme

V tomto článku se dozvíte, že...
  • Bankroll management je klíčovou součástí na cestě k úspěchu.
  • Turnaje jsou unikátní variantou pokeru.
  • Turnaj prochází třemi různými fázemi, stejně tak i Vaše strategie.
Zvuk chrastících žetonů se rozléhá místností. Vzrušení je cítit ve vzduchu. Podíváte se na své karty, potom na svého soupeře naproti u stolu. Řada je na vás. Jaký je nejlepší krok právě teď?
Hrát turnaj je zábava. Zažijeme v něm vzrušení, akci, rozmanitost. A v neposlední řadě profit pro ty, kteří vědí, jak hrát. Vždy, když vidíte v TV všechny ty pokerové hvězdy, říkáte si: "Neskutečný, přál bych si hrát stejně jako oni!" Ale vy můžete. Naše začátečnická sekce Sit and Go turnajů vám poskytne všechny potřebné znalosti k tomu, abyste mohli naskočit do boje úspěšně a dobře připraveni.
Takže, jak můžete v Sit and Go turnaji vyhrát nebo se alespoň dostat na placené pozice? Musíte nejprve porozumět těmto třem základním věcem:
  • Bankroll managementu
  • Jaké karty hrát před flopem
  • Jaké karty hrát po flopu

Co je bankroll management?

Díky příchodu online pokerových heren se objevil úplně nový druh pokerových hráčů. Jsou to většinou mladí lidé ze všech koutů světa, kteří se zčistajasna objeví a propracují se z nejnižších limitů až do turnajů o největší peníze během dvou, tří let. Na takový úspěch museli dříve hráči pracovat po celý život.
Nicméně příležitost, kterou online poker nabízí vzhledem ke své neomezené dostupnosti, s sebou přináší i požadavky na sebekontrolu a další schopnosti samotných hráčů. Jestli chcete uspět ve světě online pokeru, musíte nejen být dobrým hráčem, ale také dobrým manažerem, svým vlastním manažerem.
Na vklad do turnaje byste vždy měli hledět jako na investici, jako kdybyste obchodovali na burze. Investujete jen tehdy, když existuje slibná šance na výnos a riziko tomu úměrné. V pokeru toho můžete dosáhnout tak, že budete dodržovat bankroll management.
Bankroll management vám pomůže určit, jakou část pokerových peněz můžete investovat do turnaje, abyste dodržovali ideální poměr mezi svou snahou...
  • dosáhnout slušného výdělku a zároveň zlepšit úroveň vaší hry, když jste na vítězné vlně
  • vyhnout se ztrátě velkého množství peněz na vašem pokerovém účtu, když se vám nedaří.
Váš bankroll je vaše majetková hodnota, kterou musíte investovat chytře, chcete-li ji rozmnožit. Přirozeně chcete vyhrát hodně, když vyhrajete, a prohrát málo, když prohrajete. Toho nejlépe dosáhnete tak, že se budete řídit tzv. "pravidlem dvou procent".
NIKDY neinvestujte více než 2% Vašeho bankrollu do jednoho Sit and Go turnaje (vyjma rake).
Tato dvě procenta dostanete, pokud vydělíte svůj bankroll padesáti. Může se to zdát přehnané, ale toto pravidlo je opravdu nezbytné.
A co to vlastně ten výše zmiňovaný "rake" je? Vaše startovné do turnaje (buy-in) je zpravidla rozděleno na dvě části. Jedna část se stává součástí prizepoolu a druhá část je poplatek, který si nechává herna, což je právě rake, neboli vstupní poplatek. Vstupné do turnaje je obvykle vyjádřeno jako 1$ + 0.15$, což znamená, že 1$ jde do prizepoolu turnaje a zbylých 0.15$ si nechává herna jako vstupní poplatek. První uvedená částka, v tomto případě 1$, je pro váš bankroll management velmi důležitá: hrajte turnaj jen tehdy, máte-li padesátinásobek vstupného do turnaje (tzn. 50$).
KVÍZ

Jak projít nejnižšími limity

Vaše kariéra začíná na 50$, které dostanete po úspěšném splnění začátečnického testu. S tímto finančním obnosem můžete začít hrát turnaje, které mají maximální buy-in 1$ (plus rake).
Váš plán postupu nejnižšími limity

Krok 1:  $1 turnaje
Pokud máte méně než 100$, hrajte turnaje se vstupním poplatkem nejvýše 1$ (vyjma rake).
Krok 2: $2 turnaje
Potřebujete alespoň 100$, abyste mohli začít s turnaji za 2$.
Krok 3: $2.50 (nebo $3) turnaje
Potřebujete alespoň 125$ na turnaje za 2.50$. Některé pokerové herny také nabízejí 3$ turnaje. Pro tyto turnaje budete na svém kontě potřebovat nejméně 150$.
Krok 4: $5 (nebo $6) turnaje
Pokud jste se dokázali propracovat k 250$ bankrollu, můžete nyní přejít k 5$ turnajům. Některé herny místo nich nabízejí turnaje za 6$, v takovém případě budete potřebovat 300$.
Tímto návodem se můžete řídit, když se budete rozhodovat, na jakém limitu hrát (třeba někdy sestoupíte i o limit níže).
Je naprosto běžné, že budete hrát několik turnajů v řadě bez jakékoli výhry. Musíte být proto schopni jednou za čas udělat krok zpátky a zmobilizovat svoje síly. Mějte neustále na paměti: je to jedna velká session. Nikdy nepřikládejte výsledkům jednoho dne velkou váhu, vždy budete mít dny, kdy se prostě nebudete moci odpíchnout od země. Jestliže je pro vás těžké sejít na nižší limit, měli byste začít s bezpečnějším bankroll managementem, tzn. "pravidlem jednoho procenta".
Občas budete muset sestoupit o limit níže. Nebudete totiž vždy jen vyhrávat.
Musíte se na svou pokerovou kariéru dívat jako na jednu velkou hru. Nebudete vždy postupovat jen kupředu. Občas budete muset přetrpět nějaké porážky. Ale když se od nich chytře odrazíte tím, že půjdete ve vhodný moment o krok zpět, stanete se z dlouhodobého hlediska úspěšným hráčem.
Pokud klesnete níže pod hranici výše zmíněných čísel pro určité limity, přejděte o úroveň níže a shromážděte síly na nový pokus. Když budete hrát stále na vysokém limitu, budete pouze frustrováni a otráveni, že prohráváte čím dál větší část svého bankrollu. Nemůžete neustále vyhrávat, nehledě na to, jak dobrý jste hráč - to je věc, kterou musíte akceptovat jako součást hry.
KVÍZ

Jaké karty hrát

Představte si Sit and Go jako šachy. Existují tři fáze: počáteční, prostřední a závěrečná - nedáte mat vašemu soupeři v počáteční fázi, spíše využijete prostřední fáze, abyste mu ho dali ve fázi závěrečné.
A Sit and Go také prochází třemi fázemi, které jsou rozděleny podle výše blindů (povinných sázek), respektive podle velikosti stacků v závislosti na výši blindů. Čím vyšší blindy jsou, tím více se Vaše strategie bude měnit.
Tři fáze Sit and Go turnaje

Počáteční fáze (máte více než 24 big blindů)

Když jsou blindy ještě malé, jste v počáteční fázi své strategie: Nebudete podstupovat zbytečné riziko, ale spíše vyčkávat na dobré karty. Trpělivost je zde nejdůležitější.
Prostřední fáze (máte mezi 14 a 24 big blindy)
Jak se blindy zvyšují a jsou tak čím dál tím větší částí vašeho stacku, vstupujete do strategické fáze číslo dvě. Stáváte se více agresivním a přidáváte speciální prvky do své strategie.
Pozdní fáze (máte méně než 14 big blindů)
Když jsou blindy tak vysoké, že již začínají významně zasahovat váš stack, vstupujete do nejdůležitější části turnaje, tzv. push-fold fáze, kde se rozhodujete pouze před flopem. Buď jdete rovnou all-in, nebo zahazujete.
Vaše strategie ve dvou prvních fázích se zaměřuje především na to, dostat se do pozdní fáze, kde začíná opravdová hra.
  • Ta pravá hra začíná až v pozdní fázi turnaje
  • V předešlých fázích je vaším cílem pouze přežít do finálové fáze turnaje
Tohle je úplný opak v porovnání s ostatními variantami pokeru, jako je například cash game. Turnaje jsou unikátní právě v tom, že se v nich projevují taktiky a strategie zaměřené pouze na přípravu dobré pozice do pozdní fáze turnaje. Jak tedy vlastně hrát a které karty vás budou posouvat na cestě do závěrečné fáze, to bude detailně vysvětleno v následujícím článku.


Shrnutí

Po přečtení tohoto článku by vám měla být jasná jedna věc: být dobrým hráčem nestačí. Můžete být nejlepším hráčem na světě, a přesto můžete dopadnout velmi špatně, když nebudete důsledně dodržovat zásady bankroll managementu.
Úspěch nepřichází přes noc, nepřijde jako jedna velká výhra v loterii, musíte si ho naplánovat. To, jak budete zacházet se svými penězi dnes, rozhoduje o tom, kde budete hrát zítra. Pokud dnes vložíte všechny svoje peníze do jednoho turnaje, můžete již zítra hrát pouze s hracími penězi.
Druhou důležitou stránkou vaší pokerové kariéry jsou herní schopnosti. Čím lepší jste hráč, tím větší je vaše výhoda nad soupeři, tím větší přijdou výhry a tím rychlejší bude cesta na vyšší limity.
Druhý článek se detailněji zabývá hrou před flopem. Naučíte se, s jakými kartami stojí za to vstupovat do hry v jednotlivých fázích turnaje:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára