utorok 8. novembra 2011

Jak hrát před flopem

V minulém článku jste se již naučili, že Sit and Go procházejí třemi různými fázemi hry: počáteční fází s nízkými blindy a poměrně velkým stackem, prostřední fází s o něco vyššími blindy a pozdní fází s vysokými blindy.
V turnaji Sit and Go se snažíte udržet se v turnaji co nejdéle. Proto vše, co uděláte, Vás má připravit na pozdní fázi. Vyhrát spoustu žetonů nebo vyřadit co nejvíce soupeřů v počáteční fázi není to, na co se zaměřujete.
V tomto článku najdete tzv. Tabulku startovních kombinací pro počáteční a prostřední fázi turnaje. Díky ní si uděláte přehled o tom, jak hrát své karty ve všech třech fázích. Tabulka vychází z matematických předpokladů a ze zkušeností profesionálních hráčů.


Pro pozdní fázi turnaje existuje speciální program, který Vám pomůže naučit se optimální strategii. Software je zdarma a ke stažení na této adrese:

Jak hrát v počáteční fázi?

V počáteční fázi jsou blindy v porovnání s vaším stackem a stacky soupeřů stále malé. Počáteční fáze končí tehdy, dostane-li se váš stack pod hranici 24 big blindů.
Pokud máte více než 24 big blindů, hrajete podle Tabulky startovních kombinací pro počáteční fázi.
V podstatě byste se měli snažit vstupovat do hry pouze tehdy, když jste si naprosto jisti, že máte nejlepší kombinaci. Jinými slovy - žádná těžká rozhodnutí! To znamená, že budete vstupovat do hry tehdy, držíte-li karty, které často budou nejlepší i po vyložení společných karet na stůl a dovolují Vám projít sázkovými koly bez větších problémů a těžkých rozhodnutí.
Pod tímto odstavcem vidíte Tabulku startovních kombinací pro počáteční fázi. Najdete zde všechny kombinace, se kterými je dobré vstupovat do hry v této fázi turnaje. Dodržováním této tabulky se dostanete do mnoha výhodných situací, o kterých jsme se zmiňovali.

Tabulka startovních kombinací pro počáteční fázi turnaje

Handy Raisy před Vámi Early pozice Middle pozice Late pozice Blindy
žádný Raise
AA, KK jeden Raise
více než jeden All-In
žádný Raise
QQ jeden Raise
více než jeden Fold
žádný Raise
AK jeden Call
více než jeden Fold
JJ, TT žádný Call Raise
jeden nebo více Fold
99 to 22 žádný Call
jeden nebo více Fold
AQ, AJ, KQ žádný Fold Raise
jeden nebo více Fold
Zvláštní pravidla
Když za Vámi přijde raise, pokračujte jen s QQ,KK,AA a AK a jděte all-in, ostatní karty zahoďte.
Když soupeř raisne na více než 6 big blindů, pokračujte jen s QQ, KK, AA a AK a jděte all-in, ostatní karty zahoďte.

Jak tabulku číst?

Sloupec 1: Jaké karty držíte?
Vlevo vidíte všechny uvedené startovní kombinace, které byste měli hrát. Všechny ostatní zahoďte - způsobily by Vám jen nepříjemnosti.
Všechny karty jsou uvedeny jako písmeno nebo číslo. Písmeno vychází ze jména karty, například Q pro Queenu.
Použité označení karet

A Ace
K King
Q Queen
J Jack
T Ten
9 Nine
Sloupec 2: Už někdo raisnul před Vámi?
I když držíte dobrou kombinaci, stále zaleží na tom, co udělali hráči před Vámi. Už před Vámi někdo raisnul?
Druhý sloupec je rozdělen na tři části, které představují tři různé situace, do kterých se můžete dostat. Záleží na tom, jestli před Vámi již někdo raisnul nebo ne. Doporučení, jak byste měli v jednotlivých situacích postupovat, najdete v příslušném řádku třetího sloupce. Dozvíte se, zda byste měli dorovnat, raisnout, nebo zahodit.
Sloupec 3-6: Co uděláte?
Kromě Vašich karet a akce Vašich soupeřů před Vámi přichází třetí faktor - Vaše pozice.
Pozice je v pokeru výraz, který vám říká, kdy jste na řadě v jednotlivých sázkových kolech. Kdo je právě na řadě se řídí tím, na jaké pozici je ve hře dealer.
Pozice u pokerového stolu

SB BB UTG1 UTG2 UTG3 MP1 MP2 MP3 CO BU
Pozice dvou blindů: SB a BB
Dva hráči, kteří platí small blind a big blind, se nazývají SB respektive BB. Posouvají se po směru hodinových ručiček od dealera vlevo.
Tři první pozice: UTG1, UTG2 a UTG3
První tři hráči sedící po SB a BB po směru hodinových ručiček se nacházejí na early pozici UTG1, UTG2, UTG3 (anglicky - under the gun). Tyto pozice jsou považovány za nejhorší pozice u stolu, protože mají všechny hráče, účastnící se hry, před flopem za sebou.
Tři middle pozice: MP1, MP2 a MP3
Další tři hráči jsou hráči na middle pozicích.
Dva hráči na late pozicích: CO a BU
Hráč před dealerem a samotný dealer zakončují kolo. Nazývají se CO (cut-off) a BU (button).
Co se stane, když jeden hráč vypadne?
Když bude u stolu jen devět hráčů, budou u stolu jen dvě early pozice. Může dojít i k tomu, že u stolu zbude jen jedna early pozice.
S každým hráčem, který vypadne, ubíráme jednu pozici ve směru od early pozic k late pozicím.

Jak vysoký zvolit raise?

V některých hrách budete před flopem raisovat. Kdykoli tomu tak bude, měli byste se řídit pravidly pro výši raisu:
  • Základní raise je 4BB. Měli byste raisovat tuto částku vždy, když před Vámi všichni položili.
  • Za každého hráče, který dorovnal, přidejte k základnímu raisu výši jednoho big blindu.
  • Když před Vámi bude raise, raisněte trojnásobek původního raisu.
  • Když před Vámi bude více raisů, raisněte trojnásobek raisu posledního.
  • Za každého hráče, který dorovnal raise před Vámi, přidejte výši původního raisu k raisu, který jste chtěli provést.
  • V situaci, kdy by Váš raise byl více než polovina Vašich žetonů, jděte rovnou all-in.
Tato pravidla jsou ověřená v praxi. Raise by neměl nikdy být tak malý, aby dával soupeři výhodnou cenu na dorovnání. Neměl by však být ani příliš velký, protože by přilákal do hry pouze hráče s lepší kombinací, než držíte Vy.
  • Žádný raise před Vámi: 4BB plus 1BB za každého hráče, který před Vámi dorovnal big blind.
  • Raise před Vámi: Trojnásobek původního raisu plus jednonásobek raisu za každého hráče, který dorovnal před Vámi.
  • Bude-li výše Vašeho raisu více než polovina Vašich žetonů, jděte rovnou all-in.
Není to nic složitého, jak by se mohlo na první pohled zdát, všechna pravidla jsou jednoduchá a zanedlouho pro Vás budou samozřejmostí.
Příklad:
1. BB je 10. Před Vámi nebyl žádný raise. Váš raise bude 40.
2. BB je 10. Před Vámi jsou už dva hráči, kteří dorovnali BB. Váš raise bude tedy 60 (40 standardní raise plus 1BB za každého hráče, který dorovnal před Vámi).
3. Hráč před Vámi raisnul. Vy raisnete, máte-li dostatečně dobré karty, na 3x40 = 120 (třikrát výše původního raisu).
4. Hráč před Vámi raisnul 40. Před Vámi jsou další dva hráči, kteří jeho raise dorovnali. Vy raisnete 3krát 40, plus 2krát 40 = 200 (trojnásobek raisu před Vámi, plus další dva standardní raisy za hráče, kteří dorovnali původní raise).
KVÍZ

Cvičné příklady

Příklad 1
Před flopem - blindy: 5/10 - 10 hráčů
Vaše pozice je MP1
  • UTG1, UTG2 a UTG3 skládají
  • Vy dorovnáváte 10 chips
V tomto případě jste na první middle pozici (MP1) a máte malý pár čtyřek. Tabulka startovních kombinací Vám říká, že byste měli dorovnat s jakýmkoli párem 99 až 22, když není před Vámi žádný raise. V tomto případě můžete dorovnat, podívat se na flop, a doufat, že chytnete třetí čtyřku.
Příklad 2
Před flopem - Blindy: 15/30 - 10 hráčů
Vaše pozice je MP3
  • UTG1, UTG2, UTG3 a MP1 zahazují
  • MP2 dorovnává 30 chips
  • Vy zahazujete
Tohle je typická situace, která obvykle způsobuje začátečníkům problémy. Máte malé eso v barvě a nikdo před Vámi nenavýšil. Není nejlepší dorovnat a podívat se na flop?
Problém je, že za Vámi jsou stále hráči, kteří mohou raisnout. Karty, které Vás mohou trefit na flopu, znamenají ještě větší hrozbu. Když chytnete pár čtyřek, není to v podstatě nic. Když chytnete eso, tak jste v maléru, jakmile někdo před Vámi vsadí, protože Váš kicker je příliš slabý.
Hodně vzácně trefíte flush na flopu. Více pravděpodobné je, že flop přinese dvě srdce. V takovém případě budete mít tzv. flush draw.  Můžete trefit Vaši flush na turnu nebo riveru, ale většinou Vás to bude stát hodně žetonů a budete porušovat pravidlo číslo jedna: Neriskujte žetony zbytečně!
Nemáte důvod plýtvat svými žetony na tyto spekulativní handy. Sami vidíte, že máte malé šance dostat se s A4s do profitabilní situace, proto je nejlepší zahodit. Měli byste si tedy uvědomit, že tento postup je správný. Jak můžete vidět, tato kombinace není ani v Tabulce počátečních kombinací.
Příklad 3
Před flopem - Blindy: 10/20 - 10 hráčů
Vaše pozice je MP2
  • UTG1 a UTG2 zahazují
  • UTG3  MP1 dorovnává 20 chipů
  • Navyšujete na 120 chips
Vidět pár králů je vždy skvělé. Pravděpodobně je Vám to jasné, ale kdybyste si nebyli jisti, Tabulka startovních kombinací Vám radí dostat do hry co nejvíce žetonů před flopem, tzn. raisnout. Otázkou je kolik?

Big blind je 20. Dva hráči už dorovnali big blind. Vy raisujete 4krát BB plus jeden BB za každého hráče, který dorovnal před Vámi. Což je v tomto případě 6BB neboli 120.

Jak hrát prostřední fázi

Střední fáze začíná, když Váš stack klesne pod 24BB a končí, když se dostane pod hranici 13BB. V tu chvíli přichází push-fold fáze.
Když máte pod 24BB, ale více než 13BB, hrajte podle Tabulky počátečních startovních kombinací pro prostřední fázi a přehledu kradení a kradení re-raisem.
V této fázi je Vaše strategie hrát méně hand. Je však obohacena o dva speciální tahy: kradení a kradení re-raisem.

Tabulka startovních kombinací pro střední fázi turnaje

Handy Raisy před Vámi Brzká pozice Střední pozice Pozdní pozice Blindy
AA, KK žádný Raise
jeden nebo více All-In
žádný Raise
AK, QQ, JJ jeden All-In
jeden nebo více Fold
AQ, TT žádný Fold Raise
jeden nebo více Fold
Speciální pravidlo
V případě raisu za Vámi pokračujte pouze s AA, KK, QQ a AK a jděte rovnou all in. Ostatní kombinace zahazujte.
Jak můžete vidět, z tabulky zmizely malé páry. Důvodem, proč je již nehrajeme, je fakt, že při vyšších blindech už není profitabilní je pouze před flopem dorovnávat. Kdybyste je hráli, museli byste je hrát agresivněji ve spojitosti s kradením a kradením re-raisem. K tomu se dostaneme za chvíli.

Co je to krádež blindů?

V Texas Hold’emu jsou ve hře vždy dva hráči, kteří musí vkládat do hry chipy naslepo, blindy. Blindy jsou ve hře už od začátku a vytvářejí pot. Ve střední fázi Sit and Go turnajů jsou blindy už dost vysoké na to, aby se Vám vyplatilo více riskovat a vyhrát  tak pot bez boje.
Krádež blindů znamená raisovat před flopem, s cílem donutit ostatní hráče k zahození, a vyhrát pot (resp. blindy) před flopem. Krádež samozřejmě funguje lépe z late pozic, kterými jsou CO a BU, a jen v případě, že všichni před Vámi položí.
Pravidla pro krádeže blindů:
  • Všichni hráči před Vámi složili karty.
  • Jste na late pozici (CO nebo BU) nebo na malém blindu (SB).
  • Chcete pouze donutit všechny hráče k zahození. Nechcete, aby Vás dorovnali a hráli jste proti nim o velký pot.
To znamená: Když jste na late pozici nebo malém blindu, raisněte. Raisujete samozřejmě větší množství kombinací než za normálních okolností, ale nemůžete raisovat jakékoli dvě karty. Musejí mít alespoň nějaký potenciál pro případ, že některý z hráčů Váš raise dorovná.
Krádež blindů je možná jen v případě, že všichni před Vámi položili a Vy jste na pozici CO, BU nebo SB.
Následující přehled Vám ukazuje, s jakými kartami byste se měli o krádež blindů pokoušet.

Přehled kombinací pro možný pokus o krádež blindů

Vaše pozice Raisujete jako pokus o krádež s ...
Cut-off - CO Esy AJ
Kingy KQ
Páry 99, 88, 77, 66
Button - BU Esy AJ, AT
Kingy KQ, KJ, KT
Queenami QJ
Páry 99, 88, 77, 66, 55, 44, 33, 22
Small Blind - SB Esy AJ, AT, A9, A8
Kingy KQ, KJ, KT, K9
Queenami QJ, QT
Páry 99, 88, 77, 66, 55, 44, 33, 22
Hráč za Vámi raisuje znovu
Není nic hrozného, když hráč za Vámi Váš raise dorovná. Budete pokračovat ve hře jako obvykle. Podle následujícího článku o hře po flopu.
Bude ovšem nepříjemné, když Vás hráč za Vámi re-raisne, tzn. navýší Váš raise. Budete muset bohužel složit všechny kombinace určené pro krádeže blindů. Někdy se budete cítit "commited in the pot" - tzn. bude Vám připadat, že už jste do hry vložili moc žetonů a nemůžete zahodit. Pokuste se tento pocit překonat a zahoďte.

Co je krádež re-raisem?

Právě jste se naučili, že raise v prostřední fázi turnaje neznamená pouze velmi dobrou kombinaci. Díky tomu přichází na řadu druhý ze speciálních tahů - krádež re-raisem.
Krádež re-raisem je věc jednoduchá. Když někdo navýšil před Vámi a nebyl nikým dorovnán, jděte all-in za účelem ukrást pot.
Z dlouhodobého hlediska tato taktika funguje, jestliže se řídíte těmito pravidly:
  • Pouze jeden hráč raisnul.
  • Nikdo jiný než hráč, který raisoval, nevstoupil do hry.
  • Krádež re-raisem vždy vyžaduje jít all-in přímo před flopem.
Pokud už někdo jiný vstoupil do hry před tím, než hráč před Vámi raisnul, nebo někdo dorovnal raise před Vámi, není to vhodná situace pro krádež re-raisem.
Nemůžete provádět krádež re-raisem se dvěma libovolnými kartami, stejně jako tomu bylo v případě krádeže blindů. Vaše karty by měly být alespoň takové, abyste nebyli naprosto bez šance v případě, že protihráč svoje karty nezahodí a Váš all-in dorovná.
Doposud bylo důležité, v jaké pozici u stolu jste. U krádeže re-raisem je důležité, v jaké pozici u stolu je raisující hráč. Existují hráči, kteří  významu pozice v pokeru nerozumějí, ale je pravidlem, že hráči v early pozicích raisují silné kombinace.
Následující přehled ukazuje, v jakých situacích by jste měli reagovat all-inem na soupeřův raise. Pro zjednodušení tabulka ukazuje i kombinace, se kterými byste šli all-in i za běžné situace, například pár es.
Přehled všech možných kombinací, se kterými je možno provést krádež re-raisem

soupeřova pozice sázíte all-in za účelem krádeže s ...
brzká pozice Esy AK, AQ
Páry AA, KK, QQ, JJ
střední pozice Esy AK, AQ
Páry AA, KK, QQ, JJ, TT
pozdní pozice Esy AK, AQ, AJ
Páry AA, KK, QQ, JJ, TT, 99, 88
malý blind Esy AK, AQ, AJ
Kingy KQ
Páry AA, KK, QQ, JJ, TT, 99, 88, 77

Příklady na procvičení
Príklad 1
Před flopem - Blindy: 25/50 - 7 hráčů
Vaše pozice je CO
  • MP1 zahazuje
  • MP2 a MP3 dorovnává 50
  • Vy zahazujete
Další z kombinací, které vypadají dobře, ale neměli byste ji v této situaci hrát. Jsou před Vámi hráči, kteří vstoupili do hry, což znamená, že se nejedná o situaci vhodnou pro krádež. Místo toho byste měli tuto kombinaci hrát standardně podle Tabulky počátečních kombinací a zahodit. Nevyplatí se zde tuto kombinaci vůbec hrát.
Příklad 2
Před flopem - Blindy: 25/50 - 8 hráčů
Vaše pozice je SB
  • všichni před Vámi zahodili
  • Raisujete na 200
Zde máme typickou situaci pro krádež. Všichni hráči před Vámi zahodili a Vy jste na pozici SB. Přehled ukazuje, že tato kombinace je v tabulce pro krádeže blindů zahrnuta, takže raisujete.
Účelem je donutit hráče sedícího na BB zahodit a sebrat tak pot bez boje. Jestliže Vás hráč na BB dorovná, postupujete, jako byste hráli hru běžně. Více se o hře po flopu se dozvíte v dalším z článků.
Kdyby se Vás pokusil soupeř re-raisnout, tak zahodíte. Tato kombinace je dobrá pro pokus o krádež blindů, ale to je vše.
Příklad 3
Před flopem - Blindy: 30/60 - 8 hráčů
Vaše poziceje BU
  • UTG3 a MP1 zahodili
  • MP2 raisuje na 240
  • MP3 a CO zahazují
  • Vy jdete all-In
Jak můžete vidět, hráč před Vámi raisnul a nikdo jiný do hry nevstoupil. To znamená, že máte výhodnou situaci pro krádež re-raisem all-in. Jen musíte vědět, zda je Vaše handa v tabulce pro krádeže re-raisem.
Podle Tabulky startovních kombinací pro prostřední fázi turnaje by nebylo profitabilní hrát tuto kombinaci pouze dorovnáním raisu. To znamená, že kdyby do hry vstoupili jiní hráči, zahodíte.
Tohle je speciální případ a Tabulka počátečních kombinací se nepočítá. Použijete proto tabulku pro krádež re-raisem. Váš soupeř zvýšil v pozici MP2. Podíváte se do tabulky a zjistíte, že pokud Váš soupeř raisoval z MP, můžete jít s touto kombinací all-in.

Jak hrát v pozdní fázi

Pozdní fáze je také nazývána push-fold fází. Vaše rozhodnutí jsou tedy pouze zahodit nebo jít před flopem all-in, když...
  • ... máte 13 nebo méně big blindů ...
  • ... nebo když všichni hráči za Vámi a všichni hráči před Vámi, kteří vstoupili do hry, mají 13 a méně big blindů...
Pokud se nejedná o žádnou z těchto situací, řídíte se stále pravidly pro prostřední fázi. Existuje jednoduchá cesta, jak dát dohromady obě pravidla: Pokud můžete vyhrát nebo prohrát více než 13BB, nejste v push-fold fázi.
Pokud máte 13 a méně big blindů, nebo pokud všichni hráči, kteří vstoupili do hry před Vámi, a všichni hráči za Vámi mají 13 a méně BB, ocitáte se v push-fold fázi.
V push-fold fázi máte jen dvě rozhodnutí. Buď jít all-in (push) nebo zahodit (fold). Zní to velice jednoduše, ale rozhodnutí může být velice obtížné. Záleží na situaci. All-in můžete jít se spoustou kombinací.
  • Čím blíže je Vaše pozice k buttonu, tím více hand můžete řešit all-inem.
  • Když před Vámi někdo vstoupil do hry nebo raisnul, jděte all-in s menším množstvím kombinací.
  • Čím menší je Váš stack nebo čím menší je stack hráčů vyjadřujících se za Vámi, tím více hand půjdete all-in.
  • Vždy pozorujte situaci u stolu, zejména to, kdo by mohl být pro Vás nebezpečný a kdo je naopak pod velkým tlakem.
Existuje matematický model, který popisuje přesně, se kterými handami byste měli jít all-in. Nejen že bere v potaz Váš stack, ale také ukazuje možnou výhru a prohru chipů a jejich dopad na výsledek v průběžném umístění v turnaji. A na množství vyhraných peněz. Turnaj přeci nehrajeme, abychom vyhráli chipy, ale abychom vyhráli peníze.
Tento model se nazývá Independent Chip Model (ICM). Bylo by velmi složité se s tímto modelem teď učit pracovat a Vy určitě nemáte náladu na zdlouhavé matematické vysvětlování. Chcete-li vědět o modelu ICM více, články o ICM najdete v sekcích pokročilých strategií. Mimo jiné můžete v sekci Bronze star najít čtyři Tabulky startovních kombinací pro pozdní fázi turnaje, založené na ICM .
Pro lepší porozumění ICM v praxi vyvinula Pokerstrategy výukový program k pochopení ICM. Pár lekcí by Vás mělo naučit, v jakých situacích byste měli jít all-in, a v jakých naopak zahodit.
Prvním krokem je samozřejmě stažení a nainstalování softwaru.
Stáhněte si software a spusťte ho pro nainstalování. Jakmile spustíte ICM-trainer, můžete začít novou lekci kliknutím na tlačítko Start lesson. Můžete také změnit jazyk v Extras - Language - English.
Úvodní lekce

Program Vás postaví do situací, kde budete muset rozhodnout, zda jít all-in, nebo zahodit. Vždy budete hráč se jménem Hero. Uvidíte svoje karty a akci, kterou před Vámi protihráči provedli.
Kdo jste?

Vidíte také velikosti stacků. Podívejte se na situaci a zkuste se rozhodnout správně. Až se rozhodnete, klikněte na tlačítko Push a jděte all-in, nebo na tlačítko Fold a zbavte se svých karet. Na pravé straně obrazovky uvidíte různé rady a tipy.
Rozhodování se

Program Vám ukáže, zda jste udělali správné rozhodnutí a také další kombinace, se kterými jste mohli jít profitabilně all-in. V příkladu dole jste mohli jít all-in se všemi páry 22+ a se všemi esy v barvě od A8s+.
Výsledek

Je jasné, že se nemůžete naučit ovládat strategii během 5 minut. Kdyby to bylo tak snadné, Vaši soupeři by byli schopni hrát stejně dobře. Vynaložit nějaký čas a projít si další lekce se opravdu vyplatí.

Shrnutí
Vše, co jste se naučili, je nejlepší vyzkoušet v praxi.
  • Stáhněte si Tabulku startovních kombinací, vytiskněte si ji a řiďte se jí.
  • Stáhněte si program pro pozdní fázi turnajů a učte se s ním.
Každá ze tří částí turnaje má svoji strategii. Největším rozdílem mezi turnaji a jinými formami pokeru je fakt, že je nejdůležitější získat co největší počet žetonů. V cash game se vždy snažíte učinit rozhodnutí, které Vám přinese největší profit pro Vaši handu. V turnaji se snažíte najít rozhodnutí, které Vás dostane co nejdále v turnaji. Toto tvrzení se může často zdát jako dost rozporuplné, protože v počáteční a prostřední fázi turnaje je většinou správným rozhodnutím zahodit a hry se nezúčastnit.
Tohle je fakt, kterému spousta hráčů nedokáže porozumět. Drží dobrou kombinaci, tak jen vloží všechny žetony do hry a doufají v to nejlepší. V cash game může být jejich rozhodnutí správné, zatímco v turnaji katastrofální. Ne nadarmo se říká, že turnaje jsou jinou formou pokeru se svými vlastními pravidly.
Třetí a poslední článek této sekce se bude zabývat hrou po flopu. Naučíte se, s jakými kombinacemi se budete snažit na soupeře zatlačit, a kdy hrát naopak pasivněji.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára