utorok 8. novembra 2011

Časová pásma

Už jste se možná i vy dostali do situace, kdy vám letní čas nebo posuny v časových pásmech zkomplikovaly účast v některém z turnajů/freerollů/promo akcí. Chtěli jste si zahrát freeroll a propásli jste ho, protože jste se spletli při výpočtech a přihlášeni jste měli být už o hodinu dříve - pravděpodobně se nám to všem už někdy stalo.

Jak podobným problémům předejít? Koneckonců, berete-li v úvahu své časové pásmo a chystáte se hrát dva až tři turnaje, každý v odlišné herně, už v tuto chvíli si můžete být jistí, že to nebude tak jednoduché.

O časových pásmech

Pojďme se nejprve podívat na celkový koncept časových pásem. Všechna časová pásma se odvíjejí od greenwichského času (GMT), takže jakýkoli místní čas je možné přepsat jako "GMT +/- x", kde x je rozdíl v
PokerStars
Časová pásma na PokerStars
Klikněte pro zvětšení

hodinách (až 12 hodin). Žijete-li například v Berlíně, je za normálních okolností váš čas GMT + 1. Pokud jste v Moskvě, vaše hodiny půjdou o 3 hodiny napřed (GMT + 3).

Časová pásma samozřejmě ovlivňují hlavně turnajové hráče, ať už hovoříme o klasických turnajích s buy-inem nebo freerollech, jelikož právě takové turnaje mají pevně určený čas začátku. Nicméně i hráči cash game a Sit and Go mohou být tímto faktorem ovlivněni: Máte-li zájem hrát proti poli hráčů z určitého regionu (Severní Amerika, Asie, Austrálie atd.), měli byste věnovat pozornost jejich časovému pásmu a vyhodnotit, kdy je nejpravděpodobnější, že se u stolů ukážou.

Software herny PokerStars vám například dává možnost zvolit si určité časové pásmo. Více než 20 časových pásem by měl být dostatečný počet, aby si každý vybral to své.

Časový posun a jak s ním pracovat

Většina z vás pravděpodobně ví, jak funguje časový posun: v březnu se přeřizuje čas o hodinu dopředu a zpět se posouvá v říjnu. Tato změna se liší v závislosti na tom, odkud jste.

Většina evropských zemí například posouvá čas poslední neděli v březnu a vrací poslední neděli v říjnu, zatímco Severní Amerika posouvá čas dopředu druhou neděli v březnu a zpět až první neděli v listopadu.

Takže z důvodu, že Severní Amerika posouvá čas dříve než Evropa, se můžete dva až tři týdny v březnu a jeden týden v listopadu setkávat s určitými problémy.

Time zones
Standardní časová pásma v roce 2010

Převod času začátku turnaje do mého časového pásma

Řekněme, že během výše zmíněných týdnů v březnu žijete ve střední Evropě, a tudíž je váš čas GMT + 2. To znamená, že turnaj začínající ve 14:00 GMT pro vás začíná v 16:00 SEČ. Nicméně jelikož už v Severní Americe došlo k přesunu na letní čas, čas bude odpovídat GMT - 4, což je v tomto případě 10:00 EDT.

To stejné platí pro první týden v listopadu. Chcete-li hrát v tuto dobu turnaj, musíte brát v potaz, že v Evropě se již přesunul čas zpět na standardní, zatímco Severní Amerika stále používá čas letní. Tím pádem turnaj začínající v 10:00 EDT začíná ve 14:00 GMT a 15:00 SEČ.

Poznámka: Dávejte si pozor na tyto časy, plánujete-li hrát v pokerových hernách jako jsou PokerStars, PartyPoker nebo Cake Poker.

Pokerová herna Čas serveru
(standardní čas)
Čes serveru
(letní čas)
PokerStars PokerStars GMT - 5 (EST) GMT - 4 (EDT)
PartyPoker PartyPoker GMT - 5 (EST) GMT - 4 (EDT)
Cake   Poker Cake Poker GMT - 5 (EST) GMT - 4 (EDT)
William Hill William Hill GMT GMT
Everest Poker Everest Poker GMT GMT
bet365 bet365 GMT GMT
Titan Poker Titan Poker GMT GMT
Mansion Poker Mansion Poker GMT GMT
Betfair Poker Betfair Poker GMT GMT
bwin bwin GMT + 1 (CET) GMT + 2 (CEDT)
888poker 888poker GMT GMT
Unibet Unibet GMT GMT
Poker Heaven Poker Heaven GMT GMT
PKR PKR GMT GMT
24hPoker 24hPoker GMT + 1 (CET) GMT + 2 (CEDT)
Betfred Betfred Poker GMT GMT
Ladbrokes Poker Ladbrokes Poker GMT GMT
EuroPoker EuroPoker GMT + 1 (CET) GMT + 2 (CEDT)
Paddy Power Poker Paddy Power poker GMT GMT

Příklad: Za standardního (zimního) času turnaj začíná ve 12:00 GMT, což odpovídá 07:00 EDT. Při letním čase se stejný turnaj odehraje v 08:00 EDT. Stejně tak 12:00 GMT odpovídá 13:00 SEČ za standardního zimního času a 14:00 SEČ během letního času.

Závěr

Člověk může být těmito časovými posuny snadno zmatený, ale není důvod se vzdávat. Nenechte si utéci zajímavý freeroll nebo turnaj jen kvůli tomu, že se hraje ve zvláštní čas. Prostě použijte výše uvedenou tabulku pro převod a neměli byste mít s registrací žádný problém.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára