utorok 8. novembra 2011

Bankroll management vícestolových turnajů

Už jste si pravděpodobně na vlastní kůži vyzkoušeli, jaký vliv má na hraní pokeru štěstí. Jsou i lidé, kteří tvrdí, že poker je hra pouze o štěstí. To rozhodně není pravda. Ale kdyby někdo tvrdil, že pokerové turnaje vždy vyhrají nejlepší hráči, nemá také úplně pravdu.
V článku se dozvíte, čeho se držet, abyste se stali úspěšnými turnajovými hráči, a jakým způsobem udržet rovnováhu mezi výší investované částky ze svého kapitálu a maximalizací svého zisku.

Bankroll management jako ochrana před štěstím a smůlou

Alespoň trocha štěstí je k vítězství v turnaji vždy potřeba. Nikdy ovšem nemůžete vědět, jestli budete mít štěstí zrovna v tom příštím turnaji.
Pokud hrajete poker dobře a děláte správná rozhodnutí, z dlouhodobého hlediska budete téměř jistě úspěšní, protože smůla a štěstí se v delším časovém horizontu vyrovnají. Nicméně z krátkodobého hlediska nemusí být vaše výsledky zdaleka tak dobré. V pokerové terminologii se tomu říká downswing.
Aby nemohl downswing nikdy ohrozit vaši pokerovou kariéru, je potřeba dobře spravovat svůj bankroll a neinvestovat do jednoho turnaje příliš mnoho ze svých prostředků. Říká se tomu bankroll management. 
Bankroll je váš kapitál, který je potřeba chytře investovat tak, abyste měli prostor svou hru zlepšovat. Když jste na vítězné vlně, chcete vyhrát hodně peněz, ale když se vám naopak nedaří, nechcete, aby byl váš bankroll příliš tvrdě zasažen. Toho můžete dosáhnout tím, že budete dodržovat následující pravidlo:
Pravidlo 100 buy-inů
Zkušenosti ukázaly, že nejlepším způsobem, jak dosáhnout vysokých výher a přitom podstupovat co nejmenší riziko, je pravidlo 100 buy-inů. Nehrajte turnaj, pokud váš bankroll není alespoň stonásobek buy-inu.
Jinými slovy:
DŮLEŽITÉ  
Nikdy neinvestujte do turnaje více než 1% svého bankrollu.
Toto pravidlo vám přesně ukazuje, kdy byste se měli posunout na vyšší nebo naopak klesnout na nižší limity.

Výkyvy v pokerových turnajích a rozptyl

Pokud si vyhledáte na serveru Wikipedia definici pojmu rozptyl, dozvíte se, že obecně zní takto: "Rozptyl je definován jako střední hodnota kvadrátů odchylek od střední hodnoty."
Ve světě pokerových turnajů rozptyl znamená, že turnaj se nevyvíjí vždy tak, jak by měl. Budete hrát turnaje, ve kterých vám vše vychází. V ruce držíte neustále silné karty a žetony protihráčů se vám jenom hrnou, sázíte-li odpovídajícím způsobem. 
Pak se samozřejmě setkáte i s turnaji, kde vám naopak nevychází nic. Nikdy však nebudete dopředu vědět, jestli budou hrát okolnosti pro vás nebo proti vám (nebo neutrálně). Karty se rozdávají náhodným způsobem. A zde se mnoho hráčů dopouští chyby: nechají fakt, jestli zrovna stojí na dobré nebo špatné straně od "normálních" výsledků, příliš ovlivňovat své emoce.
Pravděpodobně jste se už i vy sami ocitli v situaci, kdy jste si říkali: "Dneska jsem dostával jeden zářez za druhým!"
Chcete-li být úspěšným pokerovým hráčem, je potřeba, abyste přijali výkyvy jako součást hry a naučili se s nimi vypořádat. Nehledě na skutečnost, jak se pro vás turnaj dosud vyvíjel, byste se měli neustále soustředit na to, abyste udělali v každý daný moment to nejlepší možné rozhodnutí.
Pro úspěch při hraní pokerových turnajů je nezbytné vzít si tento princip k srdci. Když se jím naučíte řídit, budete nejen hrát lépe než vaši soupeři (v pokerové terminologii se tomu říká "edge"), ale budete i psychicky silnější než oni.

Bankroll management a správný výběr turnaje

Chystáte-li se hrát pokerové turnaje online, zjistíte, že máte opravdu z čeho vybírat. V podstatě každou minutu se rozbíhá nový turnaj. Nejedná se ovšem ve všech případech o stejné turnaje. Kromě nejčastějších formátů "Freezeout" a "Turbo tournament" byste měli také věnovat pozornost formátu "Rebuy tournament", u kterého existuje i možnost, že vás bude stát víc, než jste si původně mysleli, neboť si můžete dokoupit žetony po omezenou dobu trvání turnaje.
Ve stříbrné sekci jsou představeny všechny nejčastější formáty (tj. "freezeout", "turbo tournament", "rebuy tournament", "satellite tournament" a "vícestolové SNG") v jednom článku. Přijít na to, které z těchto turnajů vám sedí nejvíce, může být pro váš úspěch klíčové.
Nejdůležitější věc je ale věnovat pozornost buy-inu. Téměř každý turnajový formát se může hrát s jakýmkoli buy-inem. V tomto článku jste se už dozvěděli, že budete procházet i obdobími sucha, se kterými se budete muset vy i váš bankroll vyrovnat.
Mnoho hráčů tento princip nepochopilo a hrálo stále stejné turnaje se stejnými buy-iny znovu a znovu, až se jejich bankroll ocitl na nule. Tito hráči nespravovali svůj bankroll dostatečně obezřetně a skončili až ve fázi, kdy neměli dostatek peněz, aby se zúčastnili dalšího turnaje.
Vaším cílem by mělo být se takovým problémům vyhnout. Správný bankroll management řeší tento problém automaticky. Je potřeba vidět svůj bankroll na jedné straně jako sumu peněz a na straně druhé jako množství buy-inů do turnajů. 
$1200 je stále $1200. Nicméně můžete vidět tuto sumu i jako 24 buy-inů do $50 turnajů, 120 buy-inů do $10 turnajů nebo 1200 buy-inů do $1 turnajů. Ať už s nimi naložíte jakkoli, stále se jedná o $1200.
Je potřeba si dobře rozmyslet, jakým způsobem svůj bankroll spravovat. Budete-li se svým $1200 bankrollem hrát $50 turnaje, můžete prohrát poměrně rychle výraznou část svého bankrollu. Například nedosáhnete-li ve 12 po sobě jdoucích turnajích žádného placeného umístění (a to se stává poměrně často), je polovina vašich peněz pryč. Opravdu chcete podstupovat takové riziko?
Pokud budete hrát $1 turnaje, bude pro vás velmi obtížné prohrát všechny své peníze. Na druhou stranu budete v takovém případě až přehnaně opatrní a nebudete ze svých peněz dostávat tolik, kolik byste mohli. Vaším cílem by mělo být posunout svou hru dále a získat optimální poměr mezi rizikem a odměnou.
Jinými slovy, smyslem je citlivě investovat část svého bankrollu do turnaje takovým způsobem, aby riziko ztráty a šance na výhru byly navzájem v dobrém poměru.

Závěr

Po přečtení tohoto článku byste si měli uvědomit, že poker nespočívá pouze v tom, odehrát své handy dobře. Musíte být také schopní vyrovnat se psychicky a finančně s vlivem štěstí nebo smůly.
Zaprvé byste nikdy neměli ztrácet nervy a dostat se do tiltu, když vám štěstí nepřeje. Snažte se na tuto schopnost dívat jako na silnou stránku pokerového hráče a zkuste se naučit se takovým bad beatům jenom zasmát, když už vás potkají.
Druhou věcí je zabezpečit, aby vám delší období smůly nezasáhlo výrazně do vašich financí. Ale to už by neměl být po přečtení tohoto článku problém. Odpovědí je bankroll management a jedná se o nejjednodušší způsob, jak se stát úspěšným pokerovým hráčem. Jediné, co musíte udělat, je vyhnout se turnajům, které jsou pro vás příliš drahé. To by nemělo být tak těžké.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára