streda 5. októbra 2011

Ako hrať viacstolové (MTT) turnaje

Vícestolové turnaje (MTT)

Vícestolové turnaje vám slibují možnost vyhrát velké částky - snad každý viděl v televizi vyhrát nějaké hráče ohromný balík peněz v jednom z velkých turnajů. Kdo nesní o tom, že takovou částku někdy vyhraje? Máte možnost vyhrát 200 nebo 300násobek částky, kterou jste do turnaje vložili.
Tento článek vám ukáže strategii, jak úspěšně hrát tzv. full ring stoly MTT No limit Hold'em.
 Zjistíte…
  • … jak se MTT liší od cash game
  • … jaká strategie vám přinese úspěch
  • … kdy hrát jaké karty

Jaké jsou rozdíly mezi cash game a MTT?

V turnaji si koupíte za svůj vstupní poplatek (buy-in) určité množství žetonů. Pokud své žetony všechny prohrajete, jste vyřazeni ze hry. Pokud prohrajete všechny své žetony v cash game, můžete si znovu dokoupit a pokračovat ve hře. To však v klasickém turnaji neplatí. Jedinou výjimkou jsou rebuy turnaje, kde je Vám dokupování žetonů po určitou dobu povoleno. Jakmile tato dokupovací fáze skončí a vy přijdete o všechny žetony, hra pro vás stejně jako v klasickém turnaji končí.
Dalším rozdílem je, že s turnajem nemůžete kdykoli skončit, pokud se vám už nechce hrát. Musíte pokračovat až do chvíle, než budete vyřazeni nebo turnaj vyhrajete. Proto, když vstupujete do turnaje, měli byste vzít v potaz, že hra může trvat poměrně dlouho. Pokud se dostanete ve větším turnaji daleko, běžná hrací doba je čtyři až pět hodin. 
Základní rozdíl mezi MTT a cash game je, že v cash game zůstávají povinné sázky (blindy) stále stejné, a tudíž máte možnost si počkat na opravdu dobré startovní kombinace.
Na druhou stranu v turnaji se blindy postupem času zvedají. Dříve nebo později jste tedy nuceni hrát aktivně. A to i z toho důvodu, že stacky vašich soupeřů se s vypadáváním ostatních soupeřů neustále zvyšují.
Poměr vašeho stacku k povinným sázkám se v průběhu turnaje neustále mění. Z toho důvodu musíte neustále i vy svou hru těmto měnícím se podmínkám turnaje přizpůsobovat. V počáteční fázi turnaje budete hrát jiné startovní kombinace než ve fázi pozdní. Dobrý turnajový hráč se umí s těmito měnícími se podmínkami vyrovnat.

Fáze turnaje

Turnaj by se dal rozdělit do několika fází. Pokud chcete být úspěšným turnajovým hráčem, musíte se dokázat těmto odlišným fázím přizpůsobit. 
Počáteční fáze
Počáteční fáze turnaje je charakteristická nízkými blindy a v poměru k nim velkými stacky. Žetony jsou ve stacku hráčů stále ještě poměrně rovnoměrně rozloženy, tzn. všichni mají přibližně stejné množství žetonů. Proto je hra v této fázi velmi podobná hře cash game, hrané podle big stack strategie.
Kvůli nízkým blindům je daleko jednodušší prohrát velké poty než vyhrát velké. V této fázi byste měli hrát obzvláště tight a co nejvíce se vyhýbat těžkým rozhodnutím. 
Pokud chcete hrát tuto fázi úspěšně, doporučujeme projít si základní články o NL-Hold'emu.


Prostřední fáze/pozdní fáze
V prostřední fázi se blindy zvyšují a stacky se s přibývajícím časem snižují (v poměru k blindům). Jelikož už bylo množství hráčů z turnaje vyřazeno, menší počet hráčů teď vlastní větší množství žetonů. Průměrný stack na jednoho hráče díky tomu roste a rozdíly obzvláště mezi velkými a malými stacky rostou s ním. Průměrný stack je v této fázi obvykle mezi 30-40 BB.
V závislosti na velikosti vašeho stacku byste měli používat různé strategie a podle toho vaši hru přizpůsobovat. Jako shortstack nebo průměrný stack byste měli v této fázi hrát tight a nepouštět se do soubojů s velkými stacky. Pokud váš stack čítá 15-25 BB, měli byste se soustředit hlavně na re-stealing. 

V pozdní fázi narostly blindy ještě více a průměrný stack se v poměru k nim opět zmenšil. Obvykle v této fázi průměrný stack čítá kolem 20 BB. Hra tíhne ke klasické push-or-fold strategii, kterou znáte z SNG. Nikdo už v této fázi necalluje, hráči rovnou posílají do hry všechny své žetony. Malé stacky bojují o přežití, zatímco velké stacky využívají svých chipů k neustálému tlaku na ostatní hráče. Většina her v této fázi končí bez showdownu.

Bublina
Bublina je rozhodující fází turnaje: vyhrajete peníze, nebo vypadnete "na bublině" a vaše šance na výhru se rozplynou jako dým.
V situaci, kdy je ve výplatní struktuře odměněno 100 hráčů a v turnaji zbývá stále 110 hráčů, budete často postaveni před obtížná rozhodnutí. Neměli byste dělat žádná unáhlená rozhodnutí a hrát velice tight, obzvláště v situaci, kdy máte málo žetonů. Velké stacky na vás budou tlačit, kdykoli budou mít příležitost, a budou vás nutit se rozhodnout, zda chcete právě v této situaci riskovat celý svůj turnaj.
Je velmi nerozumné v této situaci hazardovat. Pokud budete vyřazeni, skončíte s prázdnou, navzdory tomu, že jste byli placeným pozicím tak blízko. 
Podle typu turnaje začíná bublina v prostřední nebo pozdní fázi.

Placené pozice (ITM)
Pokud se vám podaří přežít bublinu, dostali jste se na 'placené pozice'. Výplatu máte již v tomto turnaji jistou. Obvykle se jedná o jeden a půl až trojnásobek částky za vstup do turnaje. Teď si můžete vytyčit nový cíl: finálový stůl.
Mnoho shortstacků začíná hrát v této fázi agresivně. Tlačí na pilu a snaží se buď zdvojnásobit počet svých žetonů, nebo vypadnout. V této fázi nikam nechvátejte, ale své dobré handy zahrajte agresivně.

Finálový stůl
Dostat se na finálový stůl je vždy skvělým momentem v životě turnajového hráče, protože to znamená mít možnost vyhrát opravdu slušné peníze. Zejména první tři pozice slibují velký výdělek. Ale vyvarujte se jisté lhostejnosti a uspokojení z dosažení finálového stolu. 
Po velmi agresivní shorthanded hře ve čtyřech až šesti hráčích na posledních dvou stolech probíhá hra na finálovém stole znovu v devíti hráčích. Budete opět potřebovat silnější kombinace a měli byste začít hrát opět více tight. Když už se rozhodnete nějaké karty hrát, zahrajte je agresivně. 
Sledujte pozorně rozdílné velikosti stacků hráčů. Není příliš rozumné pouštět se do soubojů s chipleaderem, máte-li druhý největší stack a okolo vás je několik shortstacků s méně chipy, než máte vy.
Pozornost věnujte i výplatní struktuře turnaje. Obvykle se můžete dostat na mnohem lépe placená místa tím, že budete hrát tight.

Výplatní struktura a ITM

Pokud hrajete pokerový turnaj online, platíte stejně jako ostatní účastníci turnaje vstupní poplatek. Tyto vstupní poplatky jsou tvořeny z buy-inů a poplatků herně (tzv. rake nebo fee). Celková suma buy-inů tvoří prizepool (peníze na výplaty). Zbylé poplatky si nechává herna jako odměnu za zprostředkování hry.
Výjimkou jsou turnaje s garantovanými částkami na výplaty. V takových případech jsou peníze vyplaceny i za předpokladu, že garantovaná částka nebyla vybrána.
Částka na výplaty se pak rozděluje poměrným způsobem mezi účastníky turnaje. Obvykle končí na placených pozicích 10% z hráčů. Na začátku výplatního pole na vás obvykle čeká "pouze" jeden a půl násobek poplatku za vstup. Opravdu velké peníze nemůžete vyhrát, pokud se nedostanete na finálový stůl.
Obzvláště pěkné peníze vyhrávají tři nejúspěšnější hráči turnaje. Jejich odměny se pohybují mezi 100 až 200 buy-iny. Ovšem cesta až na vrchol může být často velmi složitá a může vás na ní potkat množství prekérních situací.

Cíl turnajové hry

Článek vás provedl základními principy turnajové hry. Hrajte tight a sledujte měnící se podmínky turnaje. Vždy pozorně sledujte, v jaké fázi turnaje se zrovna nacházíte, a odpovídajícím způsobem tomu svou hru přizpůsobte.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára