streda 5. októbra 2011

Ako hrať freeroll

Freerolly jsou turnaje, do kterých je vstup zdarma. To je dobrá zpráva. Horší zpráva je, že v nich není obvykle možno vyhrát moc peněz. I přesto se však vyplatí je hrát.
  • Freerolly vám pomohou začít budovat váš bankroll. Již mnoho hráčů prokázalo, že je možné vydělat pokerem velké peníze, aniž byste vsadili jedinou korunu z vlastní kapsy.
  • Díky freerollům získáte cenné zkušenosti bez jakéhokoli rizika. Není nic snadného nasbírat dostatek zkušeností ze hry na finálovém stole, jednoduše z toho důvodu, že se na něm tak často neocitnete. V kolika turnajích, do kterých se přihlásíte, se skutečně probojujete až na finálový stůl? Freerolly vám dávají možnost načerpat tyto cenné zkušenosti zdarma.
  • Freerolly jsou zábava. Neriskujete žádné peníze a hrává je mnoho zajímavých lidí. Některé z nich stojí za to poznat.
Vzhledem k tomu, že jsou freerolly zdarma, jsou ze své podstaty odlišné ve srovnání s běžnými turnaji, dalo by se dokonce říci zvláštní. Tento článek zmiňované zvláštnosti popisuje a radí, jakou strategii při hraní freerollu použít.

Jací jsou vaši soupeři?

Ačkoli i zde jsou hráči, kteří berou každý pokerový turnaj naprosto vážně, freerolly mají tendenci převážně přitahovat následující dva typy hráčů:
  • Lidi, kteří nemají nejmenší ponětí o pokeru.
  • Lidi, kteří nepřikládají turnaji žádnou důležitost.
Takoví hráči buďto neví co dělají, nebo se prostě chtějí pobavit. A jakmile si jednou zahrajete na stole plném takových lidí, pochopíte, o čem je řeč: Kvalitní hra pokeru je naprosto o něčem jiném. 
  • Vaše sázky a navýšení ve freerollech nebude nikdo respektovat.
  • Je těžké odhadnout, jaké karty váš soupeř drží.
  • Složitější akce jsou pro vaše soupeře prostě "až příliš složité" a tudíž nepoužitelné.
Z freerollu se občas stane něco jako domácí hra pokeru. Někomu prostě v určitém okamžiku prasknou nervy a pošle všechny své žetony do hry, aniž by byl vůbec schopen vysvětlit proč.

Hraní pokeru kladivem

Pokud chcete vyhrát freeroll, pak vám sama špatná hra protihráčů diktuje strategii, jakou je třeba proti nim použít: musíte hrát jako při úderech kladivem - tvrdě a jednoduše.
  • Hrajte pouze dobré startovní kombinace.
  • Používejte velké sázky a velká navýšení. Větší, než byste dávali normálně.
  • Pokud máte dobré karty, sázejte a navyšujte.
  • Pokud nemáte nic, zahoďte. Nezkoušejte blafovat.
To je v podstatě celé. Čekejte na dobré karty a jste na dobré cestě. Detailnější pohled odhalí, že rozlišujeme tři odlišné fáze hry: 
  • Počáteční fáze: Počet žetonů (stack) je v porovnání s povinnými sázkami (blindy) poměrně vysoký. Máte ve svém stacku více než 25 big blindů.
  • Pozdní fáze: Blindy povážlivě narostly. Váš stack čítá méně než 25 big blindů.
  • Finálový stůl: Rozhodující fáze. Dostali jste se na poslední stůl.

Jak hrát v počáteční fázi?

V počáteční fázi freerollu nebudete schopni zeštíhlit pole hráčů normálním raisem. A ani se dvěma esy se nechcete dostat do situace, kde se s vámi podívají na flop další čtyři hráči. Tudíž máte-li silnou startovní kombinaci, měli byste jít all-in před flopem.
Před flopem
Jděte all-in z jakékoli pozice, pokud držíte AA, KK, QQ, nebo AK, i pokud už před vámi byl raise.
Ze middle nebo late pozice byste měli jít all-in i s JJ a AQ, pokud před vámi zatím nikdo nenavyšoval.
S menším párem od 66 do TT na middle nebo late pozici byste měli raisovat od čtyř big blindů výše, pokud před vámi dosud nebylo žádné navýšení.
Na late pozici si můžete dovolit podívat se na flop i se spekulativními startovními kombinacemi, pokud nepředcházel raise. To znamená, že limpujete (pouze dorovnáváte velký blind) s: pětkami, čtyřkami, trojkami, dvojkami, esem v barvě (např. A4s) a tzv. středními až vysokými suited connectory. Suited connectory jsou dvě po sobě jdoucí karty stejné barvy, jako například sedm a šest nebo queena a jack.
Po flopu
Klíčová otázka po flopu je: Máte něco? Pokud ne, kolo pro vás skončilo. Pokud máte dva páry a lépe, jděte all-in.
Pokud držíte flush draw nebo open-ended straight draw (OESD = otevřená postupka z obou stran), pak byste měli jít all-in pouze za předpokladu, že několik protihráčů už přihodilo chipy do potu.
Držíte-li top pár, tj. pár vytvořený z jedné z vašich počátečních karet a nejvyšší společné karty, pak jděte all-in, pouze máte-li proti sobě maximálně dva protihráče. Postupujte velice opatrně, pokud hrajete proti více než dvěma protihráčům.

Jak hrát v pozdní fázi?

Pozdní fáze začíná, máte-li ve svém stacku již pouze 20-25 big blindů. Strategie, kterou byste v tomto případě měli dodržovat, je pouze: raise nebo fold. Před flopem buď raisněte, nebo zahoďte. A jakmile protihráč před nebo za vámi navyšuje, měli byste jít all-in nebo zahodit, samozřejmě podle toho, jaké držíte v danou chvíli karty. Limpování nebo stisknutí tlačítka "Call" se záměrem podívat se na flop je v tuto chvíli již přísně zakázáno.
Pečlivě se dívejte po hráčích s nízkými stacky. Na hru proti nim budete potřebovat dobré karty, protože ti již pouze čekají na příležitost posunout všechny své žetony do hry.
Dále se ujistěte, že nenapadáváte agresivní hráče s větším stackem, než máte vy sami. Na hru proti nim budete potřebovat také silnou kombinaci.
Před flopem
Raisujte z jakékoli pozice, držíte-li AA, KK, QQ, JJ, TT nebo AK, na přibližně čtyři big blindy. Pokud vás kdokoli navýší, jděte all-in.
Z middle a late pozice navyšujte i pár devítek. To samé platí i pro KQ, AJ a AQ. Pokud vás někdo po vaší akci navýší, měli byste jít all-in, držíte-li jakoukoli ze zmíněných hand kromě KQ a AJ - s těmito handami po takovém raisu zahoďte. 
Po flopu
V této fázi se hra rozhoduje nejpozději na flopu. Důvod je jednoduchý. Pot je už natolik velký, že pro vás nebude možné ze hry vycouvat, jakmile se jednou rozhodnete pokračovat.
Pokud jste vy ten, kdo navyšoval preflop a máte pouze jednoho protihráče, vsaďte okolo poloviny až dvou třetin potu s jakoukoli handou. Pokud jste navýšen a držíte top pár a lépe nebo flush draw, jděte all-in. To platí i pro situaci, kdy jste sice nic netrefili, ale vaše karty v ruce jsou vyšší než společné karty na flopu (overkarty).

Jak hrát finálový stůl?

Dalo by se říci, že strategie pro pozdní fázi turnaje je, až na několik malých rozdílů, vhodná i pro finálový stůl. Měli byste ještě větší pozornost věnovat pozici a využívat ty šťastné momenty, kdy všichni hráči před vámi své karty zahodili a vy jste první, kdo může raisnout
.
Respektujte navýšení hráčů z early pozic. Daleko častěji drží dobrou kartu než naopak.
- Pokud protihráč raisuje z early pozice, jděte all-in s AA, KK, QQ, JJ a AK.
- Pokud někdo navýšil z middle pozice, jděte all-in i s párem desítek, devítek a AQ.
- Pokud se hra obešla bez akce před vámi, jděte all-in, držíte-li na early nebo middle pozici pár devítek a výš, stejně jako AK, AQ a AJ.
- Jestliže jste na late pozici s párem sedmiček, osmiček nebo KQ bez akce před vámi, měl byste jít all-in také.

Zdroj : Článok bol skopírovnaý z Pokerstrategy.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára