utorok 4. októbra 2011

Ako hrať pred flopom (BBS)

Polovinu úspěchu v pokeru dělá správná volba startovní kombinace karet. Když budete hrát jen se správnými kartami, nejenže se vyhnete obtížným situacím v dalších kolech sázek, ale také máte slušnou pravděpodobnost, že skutečně držíte nejlepší handu.

Přesně o tom je celý tento článek. Naučí vás, kdy a proč se dá hrát s jakými kartami a jak jich využít co nejlépe k maximalizaci zisku.

Stručný a systematický přehled uvidíte v tabulce Starting hands. Ta vám ukáže jednoduchou strategii pro první kolo sázek v přehledné a srozumitelné formě. Tak jako je tomu u ostatních strategií na PokerStrategy.com, tuto tabulku si můžete stáhnout a vytisknout a následně ji používat při hře.

V další části se seznámíte se stručným přehledem pozic u stolu. Potom se podíváme na vlastní strategii.

Jaká je vaše pozice u stolu?

Pořadí, ve kterém hráči sázejí, záleží na tom, v jaké pozici sedí vzhledem k dealerovi (D). Čím víc hráčů sedí mezi dealerem a vámi v daném kole sázek (proti směru hodinových ručiček), tím dříve jste na řadě a tím méně výhodnou máte pozici.

Vaše pozice určuje, kdy přijde řada na vás.

Pokud jste na řadě první, jste na early pozici. Pokud jste na late pozici, přijde na vás řada v daném kole až později. To je hodně důležité: čím dříve budete hrát, tím silnější musíte mít karty, protože čím více soupeřů je za vámi, tím větší je pravděpodobnost, že některý z nich má silnější karty než vy.

Čím horší (dřívější) máte pozici, tím silnější handu musíte mít.

U stolu pro 10 hráčů je 10 pozic. Tyto pozice jsou rozděleny do čtyř skupin: early, middle a late pozice, plus blindy.



Dvě late pozice BU a CO
Dealer a hráč po jeho pravici mají late pozici. Dealer se také označuje jako BU (Button) a hráč po jeho pravici jako CO (Cutoff).
Tři middle pozice MP1, MP2 and MP3
Tři hráči napravo od late pozice jsou na middle pozicích. Označujeme je jako MP1, MP2 a MP3.
Tři early pozice UTG1, UTG2 and UTG3
Tři hráči napravo od middle pozic jsou na early pozicích. Označujeme je jako UTG1, UTG2 a UTG3.
Dvě blind pozice SB a BB
Dva hráči, kteří musejí vložit blindy, jsou na blind pozicích. Hráč po dealerově levici musí vložit Small Blind (SB); hráč nalevo od něj musí vložit Big Blind (BB).


CO KDYŽ JE U STOLU MÉNĚ NEŽ 10 HRÁČŮ?
Zatím jsme předpokládali, že u stolu je 10 hráčů, ale vždycky tomu tak není.

Máme-li u stolu jenom 9 hráčů, ubereme jednu early pozici. Hraje-li pouze 8 hráčů, zůstane jen 1 early pozice. Když u stolu sedí 7 a méně hráčů, nejsou žádné early pozice.

Za každé prázdné místo ubereme jednu další pozici: začneme od early pozic, potom ubíráme middle pozice a tak dále.

Tabulka Starting hands: Jaké byste měli hrát startovní kombinace?

TABULKA STARTING HANDS
Tabulka Starting Hands od PokerStrategy.com vám říká, jaké startovní kombinace byste měli hrát a jak. Jednoduše si ji vytiskněte a po celou dobu hry budete vědět, co máte dělat.

Tip: Řada otázek v našem kvízu se váže k tabulce Starting hands. Chcete-li je správně zodpovědět a získat startovní kapitál 50 dolarů, měli byste si ji stáhnout nebo uložit do záložek.














V levém sloupci najdete možné startovní kombinace. Každá kombinace je označená zkratkou. Tak např. AA představuje dvě esa, 99 dvě devítky. Není-li vaše kombinace v tabulce uvedena vůbec, měli byste zahodit.

Kombinace v barvě (s): Písmeno s za startovní kombinací, např. A9s, označuje suited a znamená, že obě karty, které máte na ruce, jsou stejné barvy (tj. srdce, kára, kříže nebo listy). Která barva z nich to je, není v Texas Hold'em podstatné.
  • A9s představuje eso a devítku ve stejné barvě
  • A4s představuje eso a čtyřku ve stejné barvě
  • QJs představuje queenu a jacka ve stejné barvě
  • QTs představuje queenu a desítku ve stejné barvě

Karty v různé barvě o: Písmeno o za kombinací, např. KQo, označuje offsuit a znamená, že obě karty, které máte na ruce, jsou v různé barvě, např. držíte-li kříže a srdce.
  • KQo představuje kinga a queenu v různé barvě
  • QTo představuje queenu a desítku v různé barvě
  • JTo představuje jacka a desítku v různé barvě

CO ZNAMENÁ CALL-20?
Když hrajete s nízkým párem jako 55, spekulujete na to, že na flopu trefíte trojici. To se ale nestane moc často, jen přibližně ve 12% případů. Když se to ale podaří, budete mít velmi silnou handu a můžete vyhrát hodně peněz. Tím pádem je ziskové dorovnat soupeřovu sázku s malým párem jen tehdy, kdy má dost peněz a můžete je na něm získat, když trefíte flop.

S malým párem byste měli callnout soupeřův raise, jen pokud má svůj stack nejméně ve výši 20násobku původní sázky. To platí mimochodem i pro vás; je třeba, abyste měli stack také nejméně ve výši 20x původního betu. Můžete vyhrát maximálně tolik, kolik sami máte. Kdyby váš soupeř měl dvacetinásobek původní sázky, ale vy nikoli, nebylo by vám to moc platné. Termín "Call 20" označuje tuto situaci.

Jak vysoký by měl být váš raise?

POKUD PŘED VÁMI NEBYL ŽÁDNÝ RAISE
Jestliže před vámi nikdo nenavýšil, jednoduše raisněte 4 big blindy + 1 big blind za každého hráče, který se do hry zapojil před vámi.

Váš raise =
  • 4x big blind
  • plus 1 big blind za každého hráče, který se do hry zapojil před vámi.
Řekněme, že jste zrovna dostali svůj startovní kapitál a hrajete na NL2 (0.01/0.02). Big blind je $0.02.

Pokud chcete raisnout, raisněte nejméně 4 * $0.02 = $0.08.

Jestli se někdo zapojil do hry před vámi, přidejte k této částce dodatečné $0.02; celkem to bude tedy $0.10. Pokud se před vámi zapojili dva hráči, přidejte k této částce dva dodatečné big blindy a raisněte na celkových $0.12.

POKUD BYL PŘED VÁMI PRÁVĚ JEDEN RAISE
Pokud už navýšil někdo před vámi, re-raisněte na 3násobek původní výše sázky. Za každého hráče, který původní raise dorovnal, navyšte svůj re-raise ještě o jeden původní raise.

Váš re-raise =
  • 3x výše původního raise
  • plus 1x výše původního raise za každého hráče, který původní raise dorovnal.
Předpokládejme, že hrajete NL2 (0.01/0.02). Hráč před vámi raisnul na $0.08. Vy máte dvě esa a chcete re-raisnout, abyste dostali peníze do potu. Váš raise by měl být 3 * $0.08 = $0.24.

Jestliže někdo před vámi dorovnal původní raise, přidejte k této částce dodatečné $0.08; celkem to tedy bude $0.32.

Pokud před vámi dorovnali původní raise dva hráči, re-raisněte na $0.40.

POKUD BYL PŘED VÁMI VÍCE NEŽ JEDEN RAISE
Pokud už hráči před vámi raisnuli více než jednou, jedna věc je jasná: nebudete se jim do toho plést, nemáte-li monster handu. Hrát budete jenom s AA nebo KK, dvěma esy nebo dvěma kingy. Když je máte, nemáte o čem přemýšlet: jdete all-in.

Tip : Byl-li před vámi více než 1 raise, hrajete dále pouze s AA nebo KK a jdete all-in.

Co když někdo raisne za vámi?

MÁTE NA RUCE DVĚ ESA NEBO DVA KINGY
Máte-li dvě esa nebo dva kingy, prostě navyšujete dále. Nejlepší, co můžete udělat, je pokusit se jít all-in ještě před flopem a natlačit všechny peníze doprostřed stolu. Někteří začátečníci to dělají neradi, ale uvědomte si, že jste proti ostatním párům o dost napřed (máte přibližně 80% šanci na vítězství). Málokdy se vám podaří najít lepší příležitost jít all-in.

Všechny ostatní handy včetně AK a AQ zahoďte, i když se vám často nebude chtít. Můžete ovšem udělat výjimku z tohoto pravidla, máte-li na ruce pár.

MÁTE NA RUCE PÁR
Jak jsme již řekli, existuje jedna výjimka. Máte-li na ruce nižší pár než AA nebo KK, můžete dorovnat soupeřovu sázku pod jednou podmínkou: vy i váš soupeř máte stacky nejméně ve výši 20x částky, kterou ještě musíte dorovnat.

Stejně jako když se řídíte pravidlem Call 20 z tabulky Starting hands, spekulujete na to, že na flopu trefíte set. Když to vyjde, máte slušnou šanci, že vyhrajete celý soupeřův stack.

VÁŠ SOUPEŘ NAVÝŠÍ O MIN-RAISE
Poměrně často se na nižších limitech setkáte se soupeři, kteří pouze min-raisují. Možná si myslí, že je to k něčemu dobré, ale rozhodně to nedává valný smysl.

Jestliže už jste se zapojili do hry a jeden hráč za vámi navýší o nejmenší povolenou částku, tzv. min-raise, měli byste vždy dorovnat, samozřejmě pokud nemáte AA nebo KK; v tom případě navyšujete dál. 

Závěr

Jakmile pochopíte, jak se řídit tabulkou Starting Hands, nemáte se v prvním kole sázek čeho bát. Volba správné startovní kombinace karet je v pokeru polovina úspěchu. Mnoho hráčů vyhodí svoje peníze právě v tomto okamžiku. Buď hrají příliš mnoho startovních kombinací, nebo nedokážou odhadnout, kdy mají vyklidit bitevní pole, protože mají karty, které se jim zdají výborné; jenomže v dané konkrétní situaci to tak samozřejmě není.

Když budete pečlivě volit své startovní kombinace, jak vám to doporučuje tabulka Starting Hands, můžete se vyhnout obtížným situacím na flopu. Zvláště na nízkých limitech najdete mnoho hráčů, kteří rádi dorovnávají. Není důvod, abyste se do kritických situací dostávali i vy. Řiďte se heslem: "winning by folding".

V dalším článku této série se naučíte, jaké handy můžete trefit na flopu nebo v pozdějších kolech. Také se naučíte, jak hrát vaši handu nejlepším způsobem.

Zdroj : Článok bol skopírovnaý z Pokerstrategy.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára