streda 28. septembra 2011

Čo znamená "Big Stack" stratégia

V článku sa dozviete:

    
Ako dôležitý je bankroll management
    
Čo je tight-aggressive štýl hry


No-Limit Hold'em je varianta pokru, ktorá kladie značné nároky na umenie, vedomosti i odvahu poslúchnuť inštinkt a správne sa rozhodnúť v správnej chvíli. Vyžaduje nielen technickú zručnosť, často sa riadite aj citom.
V tomto av nasledujúcich článkoch sa naučíte stratégiu, ktorá vám postačí k tomu, aby ste boli schopní vyhrávať v tzv full-ring variante No-Limit Hold'em pokeru (tj od 7 do 10 hráčov).


Naučíte sa ...

    
... Že bankroll management je kľúčový pre dlhodobý zisk
    
... Aké sú základy úspešnej stratégie na nižších a stredných limitoch
    
... Kedy hrať aké karty
    
... Ako odhadovať silu vašich kariet v ďalších kolách stávok.


Až prejdete kvíz PokerStrategy.com a získate základný štartovný kapitál, získate aj prístup k pokročilým stratégiám, článkom a videám. Tie vám tiež ukážu význam matematiky v pokri a špeciálne v jeho variante No-Limit Hold'em.
Takisto sa zoznámite s pokročilejším konkrétnym herným štýlom, s ktorým môžete vyhrávať na vyšších limitoch. Naučíme vás, ako reagovať v rôznych situáciách v priebehu hry.
Tip pre $ 50 kvíz: Ak chcete správne zodpovedať otázky v našom kvíze a získať štartovný kapitál 50 dolárov, mali by ste si stiahnuť alebo uložiť do záložiek tabuľku Starting hands. Odpovede na rad otázok nájdete v nej. (stiahnuť možete na stranke pokerstrategy) 


Čo je to bankroll management?  
V poslednej dobe sa vďaka popularizácii online pokeru objavuje úplne nový typ hráča pokeru. Zvyčajne sú to mladí ľudia z najrôznejších končín sveta. Objaví sa z ničoho nič a v neuveriteľne krátkej dobe sa dokážu vypracovať až na najvyššie limity. Kým iným to trvalo polku ich života, im iba dva alebo tri roky.
Šanca zarábať si online pokerom kladie však aj nové nároky na samotných hráčov. Aby ste boli dobrí online hráč, nestačí byť len dobrým hráčom, musíte byť aj dobrý manažér - svoj vlastný manažér.Musíte neustále mať na pamäti, že vaše peniaze u hracieho stola sú investície, rovnako ako keby ste ich vložili do akcií. Rovnako ako každý, kto sa svojimi peniazmi zaobchádza zodpovedne, by ste akcie kúpili jedine vtedy, keby ste u nich očakávali slušný výnos pri pomerne nízkom riziku. Úplne rovnaké je to aj v pokri pri bankroll managemente.
Bankroll management vám hovorí, na akom limite hrať, teda aké vysoké by mali byť vaše stávky, aby ste ...

    
... sa dostali čo najďalej, keď sa vám darí a ste "v Laufe"
    
... nespadli až na dno, ak sa naopak nedarí a prehrávate.


Určite chcete vyhrať veľa, keď sa vám darí, ale nechcete utrpieť veľkú stratu, keď sa nedarí. K tomu je dobré dodržiavať pravidlo tzv. '25-Buy-in-bankroll Management '. Vždy viete, koľko musíte mať na pokerovom účte prostriedkov, ak chcete prejsť na vyšší limit, a kedy je naopak potrebné zaradiť spiatočku a prejsť na nižší limit.
 

Bankroll management pre Big Stack Strategy vyzerá takto:
Vždy sa pripájate k stolu s full stack (100 big blindov). 100 big blindov sa rovná jednému buy-inu.

   
... Keď získate 25 buy-inov na najbližší vyšší limit, môžete prejsť na tento limit.
    ...
Ak máte už iba 25 buy-inov na najbližší nižší limit, musíte prejsť späť na tento limit.

Príklad: Úspešne ste prešli kvíz PokerStrategy.com a teraz máte na svojom pokrovom účte počiatočný štartovný kapitál 50$. Začínate na limite NL2 (0.01/0.02). Big blind je tu $ 0.02 a ku stolu sa teda pripojíte s buy-inom vo výške 2 dolárov.


Keď sa pripojíte k stolu s limitom príliš vysokým pre váš bankroll, budete pre svojich súperov ľahkým terčom. Hráči na vyšších limitoch presne na takej ryby čakajú. Keď sa nebudete držať rozumného bankroll managementu, nikdy nemôžete byť dlhodobo v zisku, aj keby ste hrali akokoľvek dobre. Dokonca aj najlepší hráči na svete by zbankrotovali, keby nedodržiavali bankroll management.Samozrejme to znamená, že zo začiatku nebudete vyhrávať príliš veľa a nejakú dobu potrvá, než uvidíte prvé výrazné výsledky. Nenechajte sa tým odradiť. Prvý počítač Apple tiež vznikol v garáži, a keď Bill Gates písal svoj prvý program, nebolo to na počítači, ale mal len ceruzku a papier.

Čím viac budete hrať, tým viac budete mať skúseností. Vaša suma na pokerovom účtu bude narastať, až dosiahnete hranice, kedy sa budete môcť posunúť na najbližší vyšší limit, potom na ďalšie atď...Je to ako počítačová hra s ťažšími a ťažšími úrovňami. Postupne sa v hre zdokonaľujete. Začnete proti slabým súperom, neskôr budete hrať proti silným a nakoniec s tými najťažšími. Ak by ste chceli merať sily s tými najlepšími hneď na začiatku, boli by ste úplne bez šance.
Väčšinu času by ste najskôr prehrávali kvôli malým skúsenostiam, pretože ste preskočili nižší level, a keby ste náhodou mali šťastie a vyhrali, rovnako by vám utieklo 98% z hry. V pokri musíte čeliť ťažkým súperom znovu a znovu. Skúsenosti je potrebné získať skôr, na nižších limitoch proti slabším súperom.

Ako zarábať v hre No-Limit Hold'em?


Vždy, keď hráte inak, ako by ste hrali, keby ste videli súperom do kariet, vyhrávajú oni.(David Sklansky - Teória pokeru)
Táto kapitola by sa rovnako dobre mohla volať "Ako zarábať peniaze hraním pokru". Nad tým už si lámalo hlavu mnoho ľudí. S odpoveďou prišiel nakoniec istý David Sklansky, pokerový profesionál a autor mnohých skvelých kníh o pokri.
Vo svojej knihe Teória pokeru popisuje malý hypotetický experiment, keď dvaja hráči hrajú poker a majú svoje karty vyložené na stole. Obaja teda vedia, čo má súper na ruke, a môžu tak presne spočítať všetky pravdepodobnosti a hrať najlepším spôsobom.
Sklansky dokazuje, že z dlhodobého pohľadu je pre vás vždy výhodné, ak sa váš súper odchyľuje od ideálneho spôsobu hry čiže robí chyby. Naopak, ak sa od ideálneho spôsobu hry odchyľuje vy, dlhodobo budete vždy v strate.
Vy vyhrávate vďaka chybám svojich súperov. Oni zase profitujú z tých vašich.Tento základný princíp pokeru pomenoval Sklansky Fundamentálny teorém pokru. Sami v praxi uvidíte, že vždy funguje.
Dlhodobý úspech v pokri nezávisí primárne na vašich kartách alebo na vašich súperoch. Nezáleží ani na tom, či hráte na nízkych alebo vysokých limitoch či dokonca na finálovom stole turnaja World Series of Poker v Las Vegas. Bez ohľadu na stávky, karty a súpera je kľúč k úspechu stále rovnaký: snažte sa sami robiť čo najmenej chýb a vyťažiť čo najviac z chýb vašich súperov.
Takže: ak chcete vedieť, ako zarábať v hre No-Limit Hold'em, musíte študovať, aké chyby vaši súperi najčastejšie robia.  

Väčšina hráčov na nízkych limitoch a na stoloch s buy-iny do 100 dolárov opakuje tieto typické chyby:

    
Hrajú príliš veľa štartovných kombinácií, a preto majú často slabú handu.
    
Hrajú príliš pasívne.
    
Veľmi neradi zahadzujú, takže často platí veľa napríklad za špekulatívne karty.
    
Príliš často av nevhodných situáciách blafujú. Často zbytočne navyšujú pot púhymi blafovať.
    
Neberú do úvahy svoju pozíciu pri stole.
    
Nedodržujú správny bankroll management a strach o peniaze ovplyvňuje ich hru.

Ak chceme čo najlepšie využiť tieto veľmi typické chyby, treba jednoducho robiť presný opak:

    
Hrajte len s hrateľnými štartovými kombináciami.
    
Hrajte agresívne.
    
Pokojne zahoďte svoje karty, keď sa dostanete do nevýhodnej situácie.                                   Vyvarujte sa toho, aby ste    sa s nimi "nechceli rozlúčiť".
    
Neblafujte moc, ale keď už áno, tak to robte v správnu chvíľu.  

    Neblafujte, ak je v potu veľa    peňazí.
    
Prispôsobujte svoju hru pozíciu pri stole.
    
Zodpovedne dodržujte svoj bankroll management a robte rozhodnutia, ktoré sú profitabilné.        
Nebojte sa toho, že niekedy môžete aj prehrať.



Tight-aggressive stratégie 

Z toho, čo bolo napísané vyššie, sú dôležité najmä 3 pravidlá. Tie sú základnými piliermi tzv. tight-aggressive spôsobu hry, ktorý skvele využíva už spomínaných častých chýb, ktorých sa dopúšťajú hráči na nižších a stredných limitoch:

    
Hrajte tight.
    
Hrajte agresívne.
    
Hrajte
z pozície.

HRAJTE TIGHT POKER 

Tight znamená, že neskúšame hrať všetky karty, ktoré vám rozdajú. Mnoho kariet vyzerá slabo a tiež slabé sú, ale sú aj karty, ktoré vyzerajú silno, lenže silné nie sú. Príkladom môže byť King + Jack.

Nie je potrebné, aby ste videli každý showdown, ak ste na flope trafili pár. Keď spoznáte, že ste porazení alebo že je cena príliš vysoká, môžete ušetriť veľa peňazí.


HRAJTE AGRESÍVNY POKER

 V Texas Hold'em existuje jedno jednoduché pravidlo: nechcete len dorovnávať a prispôsobovať sa stávkam vašich súperov, bez toho aby ste sadili alebo museli zvýšiť ich stávky sami.
Už viete, že váš zisk je výsledkom chýb vašich súperov. A keď človek robí chyby? Keď musí robiť dôležité rozhodnutia pod tlakom.
V hre Texas Hold'em získate oveľa viac peňazí, ak budete protivníkov neustále stavať pred ťažké rozhodnutia, dostanete ich pod tlak a donútite ich robiť chyby. Toho dosiahnete agresívne hrou.
Veľa peňazí zároveň ušetríte, ak sa budete vyhýbať situáciám, kedy vás budú nútiť k obtiažnym rozhodnutím. Ak sa necháte zatlačiť do defenzívnej pozície, bude to pre vás veľmi nepríjemné.
Cold-calling, teda dorovnávanie stávok súperov pred flopom, je najlepšia cesta do záhuby. Až na pár výnimiek sa dostanete do situácií, ktoré nebudete mať pod kontrolou. Väčšinou budete musieť spoliehať na to, že trafíte silnú handu. To sa ale v skutočnosti nestane tak často, ako sa mnoho ľudí domnieva.


HRAJTE Z POZÍCIE


Legenda pokru Doyle Brunson kedysi napísal: Pozícia znamená v Texas Hold'em všetko. Je náročné a nebezpečné snažiť sa vyhrať peniaze, keď nemáte na svojho súpera pozíciu.
Čo to znamená? Ak sa vaši súperi musia v danom kole stávok vyjadriť pred vami, máte na ne pozícii. Ak si môžu počkať, čo urobíte vy, majú pozíciu oni na vás. V prípade, že súper hrá pred vami, máte obrovskú výhodu v tom, že pred svojou akciou vidíte jeho ťah. To vám dáva významnú informačnú výhodu. Informácie majú v pokri veľkú cenu. Hráte Ak z pozície, môžete navyše robiť ťahy, ktoré prinesú väčší zisk.
Keď sa tým budete neustále riadiť, bude sa vám poker hrať oveľa lepšie a dosiahnete väčších úspechov. Ak chcete od niekoho získať peniaze, počkajte si, až na neho budete mať pozíciu.


Záver

Možno že pre vás nebolo všetko v tomto článku úplne nové, ale nikdy nie je na škodu pripomenúť si, ako je pre vaše zlepšovanie v pokri dôležitý bankroll management a tight-aggressive štýl hry.
Ako budete postupovať na vyššie a vyššie limity, postupne sa budete prispôsobovať a vypracujete si svoj vlastný herný štýl. Ale nech už bude akokoľvek komplikovaný, vždy bude založený na základných prvkoch, ktoré sa naučíte v tomto a ďalších článkoch.
V ďalšom článku vám ukážeme, čo znamená hrať z pozície a kedy as akými kartami sa zapojiť do hry


Zdroj : Pokerstrategy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára