streda 5. októbra 2011

Ako hrať po flope (BBS)

V článku se naučíte:
  • Maximalizovat užitek z vašich silných karet
  • Chránit svoji handu proti draws
  • Kdy se nevyplatí sázet
Přišel čas, abychom se dostali k jádru Big Stack Strategie: jak hrát po flopu. No-Limit Hold'em je dynamická hra, která se rychle mění. Vaši hru ovlivňuje celá řada faktorů: co se stalo před flopem? Jaké karty jsou na boardu? Jak hrají vaši soupeři?

Až si přečtete tento článek, budete schopni odpovědět na následující otázky: Čeho chci dosáhnout? A jakým způsobem toho dosáhnu nejlépe?

Následující články, ke kterým získáte přístup, až úspěšně projdete kvízem PokerStrategy.com, půjdou už do větší hloubky a uvedou vás do tajů pokerové matematiky. Poznáte, jak rychle se může měnit síla vaší handy a také způsob, jakým ji budete hrát; vždy záleží na vaší okamžité situaci.

Začněme ale od základů: co můžete trefit na flopu?


Co jsou to made hands?


Made hands jsou handy, které už mohou být nejlepší, jako např. pár nebo trojice. Takové handy už se ani nemusí vždy zlepšit, někdy se dokonce mohou zlepšit jen velmi těžko anebo vůbec ne.

Po přečtení článku o pravidlech Texas Hold'em už byste měli většinu made hands dobře znát:


Handy jako dva páry, trojice, straight, flush nebo dokonce ještě vyšší se nazývají také monsters, neboť jsou to obvykle velice silné handy. Pokud držíte monster, máte zpravidla značný náskok a můžete vyhrát hodně peněz, budete-li hrát správně.

Můžete mít také pár nebo slabší handu, ale dobré jsou jenom dva druhy takových hand: jsou to top-pair a overpár, které nyní vysvětlíme.




Co jsou to draws?

Draws jsou handy, které ještě nejsou kompletní, ale může se z nich stát made (hotová) handa, pokud na board přijde správná karta.

Dělíme je na silné draws a slabé draws podle toho, kolik karet vám může pomoci je zkompletovat do made handy. Máte-li šanci trefit flush, může vám k tomu pomoci 9 karet. Jestliže máte pár na ruce, v balíčku jsou jenom 2 karty, které vám mohou pomoci získat trojici.

Až získáte přístup k článkům v bronzové sekci o pokerové matematice, naučíte se, jaké karty vám mohou pomoci, stejně jako jak snadno určit, jestli se vyplatí hrát vaši draw. Abyste získali k těmto článkům přístup, je třeba, abyste úspěšně prošli kvízem PokerStrategy.com a získali svůj počáteční startovní kapitál.





Proč sázet

V No-Limit Hold’em vyhrávají agresivní a přemýšlející hráči, kteří pečlivě volí správný okamžik, kdy mají projevit agresivitu. Každý bet a každý raise by měl mít svůj účel.

Maximalizace hodnoty

Základní smysl sázení je zřejmý: máte silnou handu a chcete dostat peníze do potu. Chcete, aby soupeři se slabší handou dorovnali a zůstali ve hře. V tomto případě sázíte pro maximalizaci hodnoty.

Buďte však opatrní! Pokud se rozhodnete vsadit, nestačí si jen myslet, že vaše handa je zřejmě lepší než soupeřů. Musíte také brát v úvahu, s jakými kartami protivníci foldnou a s jakými callnou.

Vsadit na maximalizaci hodnoty můžete pouze tehdy, když víte, že váš soupeř skutečně dorovná váš bet (a navýší tím hromádku uprostřed stolu) s dostatečně slabou handou.

Blafování

Druhý možný důvod pro sázení je blaf. Chcete donutit soupeře s lepšími kartami zahodit, abyste sami shrábli pot.

Uvažujete-li o blafu, vždycky mějte na paměti následujících pět pravidel:
  • "Nenafukujte" pot čistými blafy.
  • Blafujte spíše tehdy, pokud se vaše handa ještě může zlepšit.
  • Blafujte pouze proti těm soupeřům, o kterých víte, že jsou schopni karty zahodit.
  • Neblafujte najednou proti několika soupeřům.
  • Blafujte jenom tehdy, když můžete věrohodně reprezentovat silnou handu a je pravděpodobné, že vaši soupeři nic moc nemají.

Continuation bety

Kdykoli raisnete před flopem a někdo vás dorovná, stáváte se v dalších kolech sázek tzv. agresorem. Protože jste před flopem navýšili, reprezentujete silný pár na ruce, a po flopu se můžete přesvědčivěji tvářit, že máte silnou handu i teď. To znamená, že máte možnost pokračovat ve vaší agresi před flopem a vsadit tzv. continuation bet.

Skvělá vlastnost continuation betu spočívá v tom, že silnou handu byste hráli úplně stejným způsobem. Soupeři mohou jedině hádat; proto často zvolí nejbezpečnější řešení a foldnou. Když jste agresor, můžete tímto způsobem - continuation betem - zaútočit na celou řadu potů. Dodržujte ale jedno pravidlo - nedělejte to pokaždé.

Ochrana handy

Každá made hand není monster. Často budete mít pocit, že máte nejsilnější handu, ale zároveň vám bude jasné, že je zranitelná a že vaši soupeři jen čekají, až na board dojde správná karta, aby vás porazili.

Vaši soupeři vás mohou porazit, jen pokud trefí turn nebo river. Čím vyšší je pravděpodobnost, že jim přijde dobrá společná karta, tím více byste měli svoji handu chránit.

Ochranou se rozumí, že se soupeřům možnost podívat se na další společnou kartu musí co nejvíce prodražit. Má-li protivník handu, která se stále ještě může zlepšit a porazit vás, je třeba, aby za možnost vidět další společnou kartu zaplatil vysokou cenu.

V praxi to znamená toto: máte-li made handu a board nabízí řadu různých možných draws, chraňte svou handu zdražením další společné karty.

Princip obrany vychází ze základní matematiky hry Texas Hold'em. Více se o ní dočtete v dalších článcích, až úspěšně projdete kvízem PokerStrategy.com a získáte základní startovní kapitál. Tyto pokročilé články vás naučí všechno, co potřebujete k tomu, abyste byli dobří v No-Limit Texas Hold’em.

Proč nesázet

Existuje celá řada různých dobrých důvodů, proč nesázet, například když nemáte vůbec nic. Další tři dobré důvody, proč nevsadit, jsou: kontrola potu, provokace k blafování a slowplay.

Kontrola potu

Jakmile se podíváte na flop, už byste zhruba měli mít představu, o jaký pot chcete hrát. Máte-li monster, budete chtít hrát o velký pot a pokut možno jít all-in. Máte-li slabší handu, nebudete chtít vidět žádné velké sázky a raději budete hrát o malý pot.

Existuje zásada: velké poty jsou pro velké handy, malé poty jsou pro malé handy. Pokud nemáte skutečně silnou handu (a např. top-pair mezi ně počítat nelze), nechcete, aby se vám velikost potu vymkla z rukou.

To máme na mysli, mluvíme-li o kontrole potu.




Slowplay

Hrajete-li svou handu, jako kdyby byla o mnoho slabší, než ve skutečnosti je, mluvíme o slowplay. Místo toho, abyste hráli jako se silnou handou, předstíráte slabost a hrajete handu "pomalu". Čekáte na pozdější kola, ve kterých vsadíte nebo raisnete.

Tím, že hrajete svou handu jako slabší, můžete protivníka nalákat k tomu, aby hrál svou slabou handu agresivněji nebo aby mu přišla hratelná handa.

Řekněme, že na flopu trefíte full house. Váš soupeř nemůže mít moc hand, které by mohl hrát dál, když vyceníte zuby. Tím, že nevsadíte nic, mu dáte šanci, že buď trefí něco hratelného na turnu, nebo do toho rovnou šlápne a udělá na turnu nějakou hloupost sám od sebe.

Nehrajte slowplay proti velkému počtu soupeřů ani na draw-heavy boardech. Nehrajte také slowplay proti pasivním soupeřům. Slowplay byste měli hrát jedině tehdy, když jste si jisti, že váš soupeř vám skočí na špek a přecení svou handu.

Ve většině normálních situací je slowplay nejhorší možná volba. Důvod je ten, že na nižších limitech platí jednoduché pravidlo, které byste měli vždy mít na paměti: vaši soupeři spíše callnou, než by vsadili sami. O příčině už jsme mluvili dříve: průměrný hráč na nižších limitech je příliš loose a příliš pasivní.

Když to shrneme…

Když se rozhodujete, jak hrát po flopu, musíte se snažit vyvažovat ...
  • ... svoji přirozenou snahu vytěžit co nejvíc ze své silné handy, jste-li napřed.
  • ... snahu kontrolovat pot a udržet nízkou cenu, držíte-li slabou handu.
  • ... nutnost chránit svoji zranitelnou handu tím, že se případná snaha podívat se na další společnou kartu protihráčům příliš prodraží.
  Value  
   
Protection   Pot control

Čím slabší vaše karta je, tím více byste se měli soustředit na kontrolu potu. Čím silnější je vaše handa, tím více byste se měli zaměřit na maximalizaci hodnoty. Čím zranitelnější je vaše handa, tím více byste se měli snažit ji chránit.

Jak byste měli hrát made hands?

Hrát made hands je poměrně jednoduché. Máte-li nejsilnější handu, vsadíte nebo raisnete. Čím slabší vaše handa je, tím více se musíte zaměřit na kontrolu potu. Snažte se udržet pot nízký, máte-li slabou handu, a pokud vaši soupeři kladou silný odpor nebo začnou být příliš aktivní, zahoďte.

Čím více soupeřů máte proti sobě, tím silnější musí být vaše handa. Jestliže nikdo nenavýšil před flopem nebo jste dorovnali soupeřův raise, musíte už mít skutečně silnou handu, chcete-li bojovat o velký pot.

Hrajte slowplay jedině s velmi silnou handou. Čím více draws je na boardu a čím zranitelnější je vaše handa, tím spíše byste se měli zaměřit na její ochranu. Nenechte své protivníky, aby se na další společnou kartu podívali příliš lacino.

Vždy se snažte najít rovnováhu mezi kontrolou potu a ochranou. Nemá smysl chránit středně silnou handu, která už může být daleko slabší než soupeřova.

Jak byste měli hrát draws?

Pokud chcete správně hrát draws, musíte porozumět matematickému konceptu outů, odds a pot odds. Více se o nich dozvíte v pokročilejším článku, k němuž získáte přístup, jakmile úspěšně projdete pokerový kvíz a získáte počáteční startovní kapitál.

Obecně platí, že byste vždy měli hrát draws pasivně, pokud před flopem nikdo nenavýšil nebo pokud jste dorovnali soupeřův raise před flopem. Středně vysoké bety soupeřů na flopu můžete callnout, máte-li silnou draw jako flush draw nebo OESD. Slabou draw jako např. gutshot můžete obvykle zahodit.

Nehrajte draws za každou cenu! Když máte na turnu flush draw, podaří se vám na riveru dokončit flush jen v méně než 20% případů. Dorovnáváním vysokých betů na turnu byste jenom plýtvali peníze.

Pokud jste raisnuli před flopem, můžete dále hrát agresivně s celou řadou draws, pokud hrajete proti jednomu nebo dvěma soupeřům. Téměř pokaždé kupříkladu raisnete, když budete mít po flopu silnou draw.

Hrajete-li proti několika soupeřům nebo proti soupeřům, kteří dorovnají každou sázku z principu, nemůžete blafovat. Totéž platí pro situaci, kdy chcete hrát draws agresivně. Měli byste je hrát agresivně jenom tehdy, pokud víte, že váš soupeř/vaši soupeři jsou schopni foldnout.

Závěr

Tento článek vám ukázal nejdůležitější ideje hry po flopu. Všechno se nám samozřejmě do jediného článku nevešlo. Přístup k dalším článkům, videím a také živým výukovým lekcím o probíraném tématu získáte hned, jakmile úspěšně projdete kvízem PokerStrategy.com.

Je velice důležité pochopit principy kontroly potu a ochrany. Neměli byste chtít hrát o vysoký pot se středně silnou handou. Zároveň nechcete nechat své soupeře podívat se na následující kartu lacino, je-li vaše handa zranitelná.

Nyní už byste měli chápat, že sázení je profitabilní jenom tehdy, když vás slabší made handy dorovnají nebo když chráníte svou handu proti draws. Pokud nemáte nic extra a soupeř vás nechá podívat se až na river za málo peněz, využijte toho.

Stejná obecně platná pravidla, jaká jste se naučili o hře před flopem, platí i pro hru na flopu, na turnu a na riveru:
  • Buďte tight a vyhýbejte se hraničním situacím.
  • Hrajte agresivně a aktivně tvořte hru, namísto abyste jen dorovnávali sázky soupeřů.
  • Hrajte z pozice. Vždycky se snažte využít možnosti hrát z pozice, úplně stejně jako při hře před flopem.
Budete-li se těmito principy řídit, už teď máte značnou výhodu proti ostatní soupeřům, kteří hrají na nižších limitech. Musíte se ale ještě hodně učit! Jak budete postupovat na vyšší limity, hra na vás bude klást větší nároky. K tomu, aby se z vás stal opravdu obávaný hráč, jsou nezbytné mnohem pokročilejší znalosti.

Naštěstí všechny nezbytné informace jsou pro vás dostupné právě zde, na PokerStrategy.com.

Jednoduše projděte pokerovým kvízem a:
  • Získejte startovní kapitál $50.
  • Získejte přístup k pokročilejším článkům o téměř všech druzích pokeru a všech limitech.
  • Zhlédněte instruktážní videa od profesionálních hráčů pokeru.
  • Zúčastněte se živých výukových lekcí s úspěšnými hráči.
  • Přidejte se k obrovské komunitě pokerových nadšenců.

Hodně štěstí při hře a brzy na viděnou!
 Zdroj : Článok bol skopírovnaý z Pokerstrategy.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára